Podstawowe błędy początkujących graczy to?
Napisano 06 November 2007 - 08:13
Napisano 06 November 2007 - 11:58
1. brak wiedzy (brak pojęcia o: pot odds, bankrollu, pozycji w pokerze i blindach)
2. niecierpliwość
3. brak umiejętności (atakowanie bez pozycji, zły dobór stawek przy raisach, limpowanie z AA i wysokimi parami itd.)
4. brak agresji (bez agresji niestety żadnego większego turka nigdy się nie wygra)
Napisano 09 November 2007 - 20:52
mateoAE napisał:
reka: AKo
ktos podbija do 0,16 trzy osoby wchodza, raisuje do 1$ dwoch wymieklo jeden wszedl
flop: 6 Q i cos wiekszego od 6
ja allin, koles allin
i kto wygrywa, ta ciota z para 6 i jeszcze 7 na rece;/
zalamka
Sprytny jesteś jak po flopie nie mając nawet pary a tylko silną rękę grasz za wszystko...
W taki sposób szybko odpada się na początku freeroli bo dużo osób gra agresywnie do końca nie mając nic w kartach... no chyba, że taki masz styl gry.
Napisano 30 November 2007 - 03:46
1. Jak wiadomo poker jest mieszanka szczescia i umiejetnosci; podzielil bym to w proporcjach mniej wiecej 70% umiejetnosci i pozostale 30% to szczescie. Gdy jednak szczescie zacznie przewazac a zwlaszcza te po stronie przeciwnika to nim sie obejrzysz a pieniedzy nie ma.
2. Jak wiekszosc pokerowych gwiazd zapytana co robila gdy miala jakies wieksze pieniadze, to odpowiedz byla prawie zawsze taka sama: wieksze sumy wyplacalem od razu, zeby ich nie przegrac.
3. Wiem sam po sobie ze jak wyplacilem spora sume, to zupelnie na dlugi okres czasu odechcialo mi sie grac w pokera, czyli wniosek prosty w podswiadomosci dazylem do zarobienia jakiejs satysfakcjonujacej mnie sumy.
4. Taktyka z wyplacaniem 90% srodkow z pokera jest dobra, gdyz zawsze mozna spowrotem wplacic, ale gdy najdzie cie tilt lub poprostu nieszczesliwa seria rozdan tracisz 10% tego co miales a nie wszystko. ( w sumie podobne to do pktu 1-go )
5. Gramy po to zeby wyplacac tak ? Wyplacajac 10% z 1000 dolarow to raczej marny interes biorac pod uwage ile trudu wlozylismy w uzyskanie tego 1000 po to tylko zeby wyplacic marne 10%. Czulbym sie nie wporzadku wobec samego siebie.
Z pozostalymi punktami sie zgadzam w zupelnosci, jedynie co do freerolli dodalbym tyle, ze czasem ten "noob" bez zadnych umiejetnosci ogoli nas do 0, bo nie zna zasad, nie kieruje sie rozumem, nie liczy pot odds ani outs i tak fartem trafia swoj zwycieski uklad.
Napisano 04 December 2007 - 15:24
Dla mnie najwiecej umiejetnosci (a mniej szczescia) licza sie w turniejach DEEPSTACK'owych, gdzie masz duzy poczatkowy stack, a blindy wolna rosna. Wtedy nie ma tylu coinflipow i gra sie ostrozniej i dokladniej.
Odnosnie samego tematu sie nie wypowiem, bo te najwazniejsze bledy juz wymieniliscie
Pozdrawiam
Napisano 04 December 2007 - 16:09
Nie zgodzę się.
Odpowiedni bankroll i nawet jak przegrasz jeden czy drugi raz siadasz nastepnego dnia i grasz dalej więc głupotę napisałeś.
[quote name='"snuz123"]Wiem sam po sobie ze jak wyplacilem spora sume' date=' to zupelnie na dlugi okres czasu odechcialo mi sie grac w pokera, czyli wniosek prosty w podswiadomosci dazylem do zarobienia jakiejs satysfakcjonujacej mnie sumy.[quote="snuz123"']
Znowu nie zgodzę się.
Dobór odpowiednich stawek lub ew. granie wbrew zasadzie banrolla (masz 1000$ i grasz na stolach 5/10) i nigdy się nie znudzisz. Poza tym zawsze możesz pograć turki z odpowiednim dużym wpisowym.
Napisano 27 January 2008 - 01:13
taranek_1989 napisał:
To moze byc zabieg marketingowy
Napisano 11 February 2008 - 10:45
Everest Poker — Szczegóły Ręki
Identyfikator Ręki: 2800455854
Identyfikator Stołu: -101419747
Opcja Gry: Prawdziwe Pieniądze
Nazwa Stołu: Riga-11
Typ Gry: Hold'em
Stawki w Ciemno: $0.05/$0.10
Stawki: $0.10/$0.10
Waluta: USD
Data Rozpoczęcia: 2008-02-11 GMT
Czas Rozpoczęcia: 07:48:31 GMT
Aranżacja Miejsc:
Tomal2 jest na miejscu 1 z $1.00.
Kunax jest na miejscu 2 z $5.31.
elnecomobom jest na miejscu 3 z $7.90.
kesh31 jest na miejscu 4 z $10.12.
sorl jest na miejscu 6 z $6.24.
Claptonic jest na miejscu 7 z $23.08.
POKER5691 jest na miejscu 8 z $5.69.
zzr1845 jest na miejscu 9 z $3.00.
JOP1 jest na miejscu 10 z $7.95.
Złóż Stawki w Ciemno:
Przycisk jest przy miejscu 4.
sorl składa stawkę małą w ciemno opiewającą na sumę $0.05.
Claptonic stawia stawkę dużą w ciemno opiewającą na sumę $0.10.
Rozdaje Karty Własne:
Tomal2: 4s
Kunax: -- --
elnecomobom: -- --
kesh31: -- --
sorl: -- --
Claptonic: -- --
POKER5691: -- --
zzr1845: -- --
JOP1: -- --
Przed-flop:
POKER5691 składa.
zzr1845 składa.
JOP1 składa.
Tomal2 wchodzi $0.10.
Kunax składa.
elnecomobom wchodzi $0.10.
kesh31 wchodzi $0.10.
sorl wchodzi $0.05.
Claptonic sprawdza.
Flop (
sorl sprawdza.
Claptonic sprawdza.
Tomal2 sprawdza.
elnecomobom sprawdza.
kesh31 sprawdza.
Turn (
sorl sprawdza.
Claptonic sprawdza.
Tomal2 sprawdza.
elnecomobom sprawdza.
kesh31 sprawdza.
River (
sorl sprawdza.
Claptonic sprawdza.
Tomal2 podnosi $0.50.
elnecomobom podnosi $2.00.
kesh31 składa.
sorl składa.
Claptonic składa.
Tomal2 wchodzi $0.40.
Wyłożenie Kart:
elnecomobom pokazuje karty
elnecomobom posiada
Tomal2 pokazuje karty 4s
Tomal2 posiada 4s
Zsumowana Wartość Puli:
$1.10 jest zwracana do elnecomobom (bez wejścia).
Suma Puli: $2.30
Tomal2 wygrywa $2.19.
Prowizja Domu Gier: $0.11
Tak te 1,1$ zwrócone do gościa powinno byc moje nie ma sensu grac z 1$ ShortStackiem, jak w bankrollu mam 24$. Dobra ręka nie wykorzystana po Tilcie. To też duży błąd. W momencie podbicia przez rywala o te 2$, gdybym miał na stole więcej kasy to podbiłbym o 4$ a tak mogłem tylko co miałem dostępne. Oczywiscie on z 3 króli też zrobił głupotę robiąc tylko checki.
Napisano 11 February 2008 - 11:00
Napisano 11 February 2008 - 13:21
Napisano 25 July 2008 - 13:53
Napisano 26 July 2008 - 21:34
Dyscyplina i konsekwencja, a nie niecierpliwość, te cechy powinny dominować w pokerze.
Ponadto moim zdaniem dużą wadą jest chora ambicja i zbyt wysokie przekonanie o własnych umiejętnościach (ja ten błąd popełniłem i przez to kilka ładnych dolarów przegrałem).
Także powiedzienie "ucz sie na własnych błędach" jest jak najbardziej na miejscu.
Udostępnij ten temat: