Pokerzysci.com: Podstawowe błędy początkujących graczy to? - Pokerzysci.com

Skocz do zawartości

Podstawowe błędy początkujących graczy to?

#21 Użytkownik nie jest zalogowany   Ruggiero 

• Grupa: VIP
  • Postów 49

Napisano 06 November 2007 - 08:13

moim zdanie niecierpliwosc, jak ja to mowie nie wytrzymuja presji po przegraniu na 2000 , wtedy zostaje im 1000 i wtedy leca alliny :D
0

#22 Użytkownik nie jest zalogowany   nowy23 

• Postów 223

Napisano 06 November 2007 - 11:58

Njaiększymi błędami są niestety

1. brak wiedzy (brak pojęcia o: pot odds, bankrollu, pozycji w pokerze i blindach)
2. niecierpliwość
3. brak umiejętności (atakowanie bez pozycji, zły dobór stawek przy raisach, limpowanie z AA i wysokimi parami itd.)
4. brak agresji (bez agresji niestety żadnego większego turka nigdy się nie wygra)
0

#23 Użytkownik nie jest zalogowany   lukione 

• Grupa: Użytkownik
  • Postów 21

Napisano 09 November 2007 - 20:52

mateoAE napisał:

sytuacjia z dzis, stol 0,02/0,05

reka: AKo

ktos podbija do 0,16 trzy osoby wchodza, raisuje do 1$ dwoch wymieklo jeden wszedl

flop: 6 Q i cos wiekszego od 6

ja allin, koles allin

i kto wygrywa, ta ciota z para 6 i jeszcze 7 na rece;/

zalamka

Sprytny jesteś jak po flopie nie mając nawet pary a tylko silną rękę grasz za wszystko...
W taki sposób szybko odpada się na początku freeroli bo dużo osób gra agresywnie do końca nie mając nic w kartach... no chyba, że taki masz styl gry.
0

#24 Użytkownik nie jest zalogowany   snuz123 

• Postów 16

Napisano 30 November 2007 - 03:46

Dobra widze, ze tu nikt dawno nic nie pisal wiec ja sie wypowiem. Doswiadczenie jako takie mam i odrazu nie zgodze sie ani troche z punktem 1 Pawla, mianowicie jak mi zycie udowodnilo zupelnie a nawet o wiele lepiej jest wyplacac pieniadze wraz z uzbieraniem wiekszej sumy, a dlaczego ? Podam kilka argumentow za:

1. Jak wiadomo poker jest mieszanka szczescia i umiejetnosci; podzielil bym to w proporcjach mniej wiecej 70% umiejetnosci i pozostale 30% to szczescie. Gdy jednak szczescie zacznie przewazac a zwlaszcza te po stronie przeciwnika to nim sie obejrzysz a pieniedzy nie ma.

2. Jak wiekszosc pokerowych gwiazd zapytana co robila gdy miala jakies wieksze pieniadze, to odpowiedz byla prawie zawsze taka sama: wieksze sumy wyplacalem od razu, zeby ich nie przegrac.

3. Wiem sam po sobie ze jak wyplacilem spora sume, to zupelnie na dlugi okres czasu odechcialo mi sie grac w pokera, czyli wniosek prosty w podswiadomosci dazylem do zarobienia jakiejs satysfakcjonujacej mnie sumy.

4. Taktyka z wyplacaniem 90% srodkow z pokera jest dobra, gdyz zawsze mozna spowrotem wplacic, ale gdy najdzie cie tilt lub poprostu nieszczesliwa seria rozdan tracisz 10% tego co miales a nie wszystko. ( w sumie podobne to do pktu 1-go )

5. Gramy po to zeby wyplacac tak ? Wyplacajac 10% z 1000 dolarow to raczej marny interes biorac pod uwage ile trudu wlozylismy w uzyskanie tego 1000 po to tylko zeby wyplacic marne 10%. Czulbym sie nie wporzadku wobec samego siebie.

Z pozostalymi punktami sie zgadzam w zupelnosci, jedynie co do freerolli dodalbym tyle, ze czasem ten "noob" bez zadnych umiejetnosci ogoli nas do 0, bo nie zna zasad, nie kieruje sie rozumem, nie liczy pot odds ani outs i tak fartem trafia swoj zwycieski uklad.
0

#25 Użytkownik nie jest zalogowany   trickstyle 

• Postów 83

Napisano 04 December 2007 - 15:24

Ja bym chcial dodac, ze na Fixed Limit 90% to szczescie, a 10% to umiejetnosci. Dlaczego? Bo jak trafisz goscia, ktory jest calling station to bedzie Cie sprawdzal ze wszystkim i do wszystkiego drawowal. Ostatnio przez tego typu osoby mam straszny downswing i limit narazie sobie odpuszczam... Prawda jest taka, ze jak ktos ma szczescie to nawet ogromne umiejetnosci nic nie zdzialaja, bo i tak przegrasz ;)
Dla mnie najwiecej umiejetnosci (a mniej szczescia) licza sie w turniejach DEEPSTACK'owych, gdzie masz duzy poczatkowy stack, a blindy wolna rosna. Wtedy nie ma tylu coinflipow i gra sie ostrozniej i dokladniej.

Odnosnie samego tematu sie nie wypowiem, bo te najwazniejsze bledy juz wymieniliscie :)
Pozdrawiam
0

#26 Użytkownik nie jest zalogowany   nowy23 

• Postów 223

Napisano 04 December 2007 - 16:09

[quote="snuz123"]1. Jak wiadomo poker jest mieszanka szczescia i umiejetnosci; podzielil bym to w proporcjach mniej wiecej 70% umiejetnosci i pozostale 30% to szczescie. Gdy jednak szczescie zacznie przewazac a zwlaszcza te po stronie przeciwnika to nim sie obejrzysz a pieniedzy nie ma.[quote="snuz123"]

Nie zgodzę się.
Odpowiedni bankroll i nawet jak przegrasz jeden czy drugi raz siadasz nastepnego dnia i grasz dalej więc głupotę napisałeś.

[quote name='"snuz123"]Wiem sam po sobie ze jak wyplacilem spora sume' date=' to zupelnie na dlugi okres czasu odechcialo mi sie grac w pokera, czyli wniosek prosty w podswiadomosci dazylem do zarobienia jakiejs satysfakcjonujacej mnie sumy.[quote="snuz123"']

Znowu nie zgodzę się.
Dobór odpowiednich stawek lub ew. granie wbrew zasadzie banrolla (masz 1000$ i grasz na stolach 5/10) i nigdy się nie znudzisz. Poza tym zawsze możesz pograć turki z odpowiednim dużym wpisowym.
0

#27 Użytkownik nie jest zalogowany   PawelPL 

• Grupa: Administrator
  • Postów 7910
  • Interests:Poker,GPW
  • Gadu-Gadu: 6665368

Napisano 27 January 2008 - 01:13

taranek_1989 napisał:

jest jeden amerykanin(pewnie nie tylko on)na forum 2+2 ktory z wygranych 2$ na freerolku doszedl do 50k$ :D

To moze byc zabieg marketingowy
0

#28 Użytkownik nie jest zalogowany   Tomix 

• Postów 184

Napisano 11 February 2008 - 10:45

Błąd złego nawyku. Bardzo dobra ręka, wszystko OK niby ale:(

Everest Poker — Szczegóły Ręki
Identyfikator Ręki: 2800455854
Identyfikator Stołu: -101419747
Opcja Gry: Prawdziwe Pieniądze
Nazwa Stołu: Riga-11
Typ Gry: Hold'em
Stawki w Ciemno: $0.05/$0.10
Stawki: $0.10/$0.10
Waluta: USD
Data Rozpoczęcia: 2008-02-11 GMT
Czas Rozpoczęcia: 07:48:31 GMT

Aranżacja Miejsc:

Tomal2 jest na miejscu 1 z $1.00.
Kunax jest na miejscu 2 z $5.31.
elnecomobom jest na miejscu 3 z $7.90.
kesh31 jest na miejscu 4 z $10.12.
sorl jest na miejscu 6 z $6.24.
Claptonic jest na miejscu 7 z $23.08.
POKER5691 jest na miejscu 8 z $5.69.
zzr1845 jest na miejscu 9 z $3.00.
JOP1 jest na miejscu 10 z $7.95.

Złóż Stawki w Ciemno:

Przycisk jest przy miejscu 4.
sorl składa stawkę małą w ciemno opiewającą na sumę $0.05.
Claptonic stawia stawkę dużą w ciemno opiewającą na sumę $0.10.

Rozdaje Karty Własne:

Tomal2: 4s 4H
Kunax: -- --
elnecomobom: -- --
kesh31: -- --
sorl: -- --
Claptonic: -- --
POKER5691: -- --
zzr1845: -- --
JOP1: -- --

Przed-flop:
POKER5691 składa.
zzr1845 składa.
JOP1 składa.
Tomal2 wchodzi $0.10.
Kunax składa.
elnecomobom wchodzi $0.10.
kesh31 wchodzi $0.10.
sorl wchodzi $0.05.
Claptonic sprawdza.

Flop (5C Ks Kd):
sorl sprawdza.
Claptonic sprawdza.
Tomal2 sprawdza.
elnecomobom sprawdza.
kesh31 sprawdza.

Turn (5C Ks Kd Ad):
sorl sprawdza.
Claptonic sprawdza.
Tomal2 sprawdza.
elnecomobom sprawdza.
kesh31 sprawdza.

River (5C Ks Kd Ad 4C):
sorl sprawdza.
Claptonic sprawdza.
Tomal2 podnosi $0.50.
elnecomobom podnosi $2.00.
kesh31 składa.
sorl składa.
Claptonic składa.
Tomal2 wchodzi $0.40.

Wyłożenie Kart:
elnecomobom pokazuje karty KC 3s.
elnecomobom posiada 5C KC Ks Kd Ad: Trójka
Tomal2 pokazuje karty 4s 4H.
Tomal2 posiada 4s 4H 4C Ks Kd: Ful

Zsumowana Wartość Puli:
$1.10 jest zwracana do elnecomobom (bez wejścia).
Suma Puli: $2.30
Tomal2 wygrywa $2.19.
Prowizja Domu Gier: $0.11

Tak te 1,1$ zwrócone do gościa powinno byc moje nie ma sensu grac z 1$ ShortStackiem, jak w bankrollu mam 24$. Dobra ręka nie wykorzystana po Tilcie. To też duży błąd. W momencie podbicia przez rywala o te 2$, gdybym miał na stole więcej kasy to podbiłbym o 4$ a tak mogłem tylko co miałem dostępne. Oczywiscie on z 3 króli też zrobił głupotę robiąc tylko checki.
0

#29 Użytkownik nie jest zalogowany   mateoAE 

• Postów 400

Napisano 11 February 2008 - 11:00

jak gra sie shortstacka to sie wchodzi ze zdecydowanie mniejsza iloscia rak, gra sie tylko mocne karty cisnac do allina. Twoje 4 4 nadawalo sie na fold ewentualnie wlasnie na tego call za 0,1. Jak chcesz grac z niskimi kartami to tylko biorac max buy in na stole i jak ci troche spadnie kasy to dobijasz znow do maxa.
Lubie gre na przypal
0

#30 Użytkownik nie jest zalogowany   Tomix 

• Postów 184

Napisano 11 February 2008 - 13:21

Wszystko się zgadza, ale akurat to rywal zrobił kolosalny błąd bo dał czekowac do rivera, ale ja wcale nie chciałem grac SS, zapomiałem dobrac do stołu $ i to był błąd.
0

#31 Użytkownik nie jest zalogowany   Roman2008 

• Postów 31

Napisano 25 July 2008 - 13:47

Wyświetl postUżytkownik barbisoft dnia sob, 23 wrz 2006 - 16:00 napisał

I nie grajcie po dozej ilosci piwka :) Ja wczoraj rozwalilem 50 $ i 40 E, no nic teraz bedzie trzeba to odrabiac :)))

zgadza sie - ja jak wypije kilka piw za dużo to potem zaczynam wariowaći i po zabawie
0

#32 Użytkownik nie jest zalogowany   Roman2008 

• Postów 31

Napisano 25 July 2008 - 13:53

może to nie tylko dla nowych, ale jak masz słaby zasięg internetu to lepiej otwórz jeden stół i na nim graj - sam sie przekonałem jak przegrałem kilka razy właśnie przez słaby zasięg
0

#33 Użytkownik nie jest zalogowany   anonimowy 

• Grupa: Moderator
  • Postów 119

Napisano 26 July 2008 - 21:34

Moim zdaniem zdecydowanie największą wadą jest niecierpliwość.

Dyscyplina i konsekwencja, a nie niecierpliwość, te cechy powinny dominować w pokerze.

Ponadto moim zdaniem dużą wadą jest chora ambicja i zbyt wysokie przekonanie o własnych umiejętnościach (ja ten błąd popełniłem i przez to kilka ładnych dolarów przegrałem).

Także powiedzienie "ucz sie na własnych błędach" jest jak najbardziej na miejscu.
0

Udostępnij ten temat:

• 2 stron +
  • 1
  • 2