Pokerzysci.com: Nowy Zimowy Sezon Ligowy 2009 - rozważania, propozycje - dyskusje - Pokerzysci.com

Skocz do zawartości

Nowy Zimowy Sezon Ligowy 2009 - rozważania, propozycje - dyskusje Oceń temat: -----

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   PawelPL 

• Grupa: Administrator
  • Postów 7926
  • Interests:Poker,GPW
  • Gadu-Gadu: 6665368

Napisano 11 listopad 2008 - 01:19

Nowy Zimowy Sezon Ligowy 2009 - rozważania, propozycje - dyskusje

Witam

Panowie i Panie ze względu, że powstają już nowe projekty ligowe na sezon od zimowy to prosiłbym o podawanie propozycji jak uatrakcyjnić ligi pokera.

Ten sezon jesienny nie jest taki zły ale zawsze mógłby być lepszy. Niestety w kilku przypadkach nawalili menagerowie lub technicy ustawiający te turnieje za co przepraszamy wszystkich.

Obecnie chcemy przedstawić menagerom wasze uwagi propozycje co do lig żeby były jeszcze bardziej atrakcyjne.

Sezon zimowy potwierdzone ligi:

EuroSuperPoker.com

Pokerium.com

Betsson.com

CDPoker.com

chilipoker.com

24hPoker.com

W tych roomach już menagerowie zgodzili się na ligi sezonu zimowego. gdzie chcieli byście mieć ligę a gdzie nie

Co myślicie o lidze HU oraz TEAM

proszę o opinie
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Aras85 

• Grupa: Mistrz Ligowy
  • Postów 845

Napisano 11 listopad 2008 - 12:57

Witam,

Przyznam szczerze ,jestem w szoku , ze liga 24h bedzie miala druga edycje nie ukrywam radosci z tego powodu bo ta lige bardzo lubie ;), ale sadzac po ilosci osob w niej grajacych myslalem, ze sobie odpuszcza. Bardzo fajną sprawą w lidze 24h sa nagrody rzeczowe nie jest to moze 40 calowy telewizor, ale zawsze mily dodatek dla top 10. Takze fajnie byloby jakby nagrody rzeczowe byly rowniez w innych ligach. Co do ligi teamow moze byc bardzo ciekawa ale skladanie danej ekipy regionami jak dla mnie odpada! Najlepiej zrobic to tak ludzie, ktorzy sa 100% pewni gry w Lidze zglaszaja sie i deklaruja, ze beda grali kazdy turek. Wydaje mi sie, ze problemem to nie bedzie gdyz z tego co wiem ma byc to rozgrywane na betssonie(czyli np termin wypadlby w niedziele gdzie raczej wszyscy siedza w domu). Proponuje 3-4 osoby w danym teamie. I najwazniejsze zeby nagrody byly indywidualne i takie same dla kazdej osoby w danym teamie, bo jak np. podziele sie stolem do pokera z np. mgielka , ktora mieszka w Slupsku(blizej mieszkajacego nie kojarze stad podalem przyklad Slupska).

Użytkownik Aras85 edytował ten post 11 listopad 2008 - 13:01

0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   ginus 

• Grupa: VIP
  • Postów 216
  • Gadu-Gadu: 2949491

Napisano 11 listopad 2008 - 13:08

moje propozycje to:
1. na 12 spotkan ligowych niech 10 wlicza się do klasyfikacji generalnej (dzieki temu jak zdarzy się bad beat we FR to osoba grajaca płatne turnieje nie będzie aż tak poszkodowana, pozatym to pozwala graczowi na troche luzniejsze podejscie do ligi... zawsze mozna sobie jakiś turniej odpuscic...)
2. wieksza pula końcowa kosztem turniejowej - obecnie w niektorych ligach za wygranie pojedynczego turku jest powiedzmy 150 euro a za wygranie całej ligi 100 euro... sick, oczywicie skoro jest tyle ofert ligowych to fajnie by było jakbys Pawel wytargował wieksze te pule smile.gif
3. skoro jest aż tak duzo ofert to może dać VIP-om możliwość glosowania ? wiadomo 15 lig nie zagramy raczej, gora do 10 więc fajnei by było jakby room podał swoje warunki, a my bysmy zdecydowali (jakas sonda?) dzieki temu i pokeroom może lepszą oferte przedstawić...

ten punkt 3 wydaje mi się malo realistyczny w wykonaniu, ale może akurat... jest okolo 3 tygodni do skonczenia ligi więc w 1-2 tygodnie można zdecydować i wszyscy by wiedzieli co się dzieje smile.gif

w każdym razie gdzie chcielibysmy miec lige a gdzie nie .. hehe najlepiej to miec na ps i tyle biggrin.gif, a tak na serio to najlepiej miec po gora 2 na 1 siec

co do ligi hu to jakoś nei widze tego jak to może być zrealizowane... liga teamowa ? o co dokladnie chodzi ? dobieramy się w pary i co sumujemy wyniki ? czy lepszy wynik zawodnika sie liczy ?
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   PawelPL 

• Postów 7926

Napisano 11 listopad 2008 - 13:11

Witam

Co do ligi 24h to chyba dobrze że będzie taka liga nagrody jakie zaoferują przedstawimy już w grudniu po zakończeniu sezonu jesiennego ale do tego czasu można dawać propozycje ligowe.

Liga temów będzie składała się z ileś tam temów to zależy ile się zgłosi składy 5 osobowe czyli 4 + 1 rezerwa.

To tylko propozycja zbudować ją musimy razem.

System S&G i tak żeby nie było, że jedne teamy są super mocne a drugie cienkie bo zaraz z 10 temów może zostać połowa. Więc moja propozycja to na przykładzie 10 temów wyznaczyć 10 kapitanów którzy by odpowiadali za teamy.

nastepnie osoby zgłaszały by się do teamów.

Do tego była by normalna klasyfikacja generalana dla graczy indywidualnych.

Tak jak już wspomniał ktoś z graczy dla zwycięzkiego temu będzie profesjonalny stół do pokera, ale żeby nie ograniczać temów do graczy którzy grają na żywo i będa chciały powalczyć o taki stół do swojej regionalnej lig będzie nagroda zastepacza dla temów.

Pozdrawiam
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   ginus 

• Postów 216

Napisano 11 listopad 2008 - 13:19

jeszcze dzis rano mi kilka pomysłow przyszło...
1. by w jednym roomie zrobić ligę mieszaną - nie tylko NLHE ale np NLHE-6max, omaha pl, omaha h/l pt, stud, stud h/l, razz... i zobaczyć jak to się sprawdzi, jak nie to trudno od nastepnego razu olejemy ten system
2. zeby moze zbierac klasyfikacje końcową ze wszystkich lig? liczoną w taki sam sposob jak pojedyncze spotkanie kazdej ligi, czyli dla top10 roznica punktow to 6 a poza top10 roznica to 1. I dzieki temu wybrać "mistrza forum" może jakiś room, który chciałby być wiodącym sponsorem forum dorzuciłby specjalną pule za taką klasyfikację lub jakieś nagrody pamiątkowe ?

co do tej ligi teamowej to rozumiem to troche dla mnie dziwny jest pomysł że powiedzmy 4 ludzi gra a 3 najlepsze wyniki są wliczane do klasyfikacji koncowej i potem pomiedzy teamy są punkty przydzielane... jaki tu ma związek z grą drużynową ? rozumiem coś takiego jak hu, czyli terminarz jakiś rozpisany i powiedzmy siada 8 na stole (po 4 z danego teamu) grany jest jakiś sng i punktacja od 1 do 8, to ma troche wiekszy sens, ale jak takie cos zrealizowac...

Użytkownik ginus edytował ten post 11 listopad 2008 - 13:21

0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   PawelPL 

• Postów 7926

Napisano 11 listopad 2008 - 13:41

Wstępnie menager przedstawił to tak że nie może być turniejów MTT temów z oczywistych powodów.

Będą na przykład S&G

GRUPA A

GRUPA B

GRUPA C

GRUPA D

GRUPA E

GRUPA F

GRUPA G

GRUPA H

GRUPA I

GRUPA J

Do tego co tydzień będzie rozgrywanych 10 S&G i w każdym S&G 1 gracz z każdej grupy co tydzień będzie rotacja i potem będziemy wychodzić systemem pucharowym aż do finału.

Co do gracza rezerwowego to nie bardzo ta opcja jednak się pomyliłem co do tego,
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   PawelPL 

• Postów 7926

Napisano 11 listopad 2008 - 13:45

Odnośnie Ligi HU to jeden z naszych użytkowników pięknie to rozpisał i podesłał nam.

Na początku gramy po 4 osoby w grupach mecz i rewanż a potem wychodzimy systemem pucharowym.

Tu jest ciekawa możliwość ponieważ nie trzeba grać tego danego dnia o danej porze, Można ustalić termin od do na rozegranie kolejki itp.

Pozdrawiam
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   PawelPL 

• Postów 7926

Napisano 12 listopad 2008 - 00:01

Tak co do zmniejszenia puli poszczególnych turniejów a zwiększenie puli za top10 myślę, że to nie do końca się sprawdzi

Ponieważ teraz freeroll gramy o 70$/E a wpisowy o 100$/E i mieli byśmy grać o 35 i 50 to nie wiem czy by byli zainteresowani bo jakby nie patrzeć może są osoby które myślą, że mogą więcej ugrać z turniejów poszczególnego niż z generalki i nie starają się wogle być wysoko w generalce. Zniechęci też takich graczy którzy grają od przypadku do przypadku w ligach a jest kilkunastu takich. Taka propozycja zamknęła by ligę do kilkunastu osób i nie zwiększyła by osób w poszczególnych turniejach.

Na przykład radykalne propozycje adiego, żeby wogle nie grać frerolli niestety z mojego punktu widzenia mają zły wpływ na ligi. Może ciężko się grało z nie którymi graczami ale jakoś dało się to wytrzymać.

pamiętajmy my też zaczynaliśmy tak jak oni popełnialiśmy te same błędy i odcięcie freerollowców od lig ograniczy powstawanie nowych graczy. Znam wiele osob które właśnie od tego zaczęły i już grają spokojnie bez nich.

To tylko moja ocena sytuacji.

Czekam na inne oceny propozycje
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   hustla 

• Postów 629

Napisano 12 listopad 2008 - 10:54

dla mnie najlepszym rozwiazaniem jest to co chyba bedzie wprowadzane: czyli wysokie nagrody za poszczegolne turnieje, mniejsze za generalke ale zeby za generalke byly te nagrody rzeczowe w postaci walizek, kart itp bo tego to pokerroomy maja na peczki to chyba bez problemu mozna to zawsze dodac :D

nie pogardzilbym przy tym jednak jedna liga tylko na wpisowe i jedna liga w rozne odmiany (ale tez za wpisowe zeby nie bylo ludzi co by wchodzilo all in w kazdym bo nie rozumieja zasad). ta w rozne odmiany moglaby byc np 6 spotkaniowa zeby zobaczyc czy to w ogole wypali.

co do ligi hu czy tam innych takich wynalazkow to ja dziekuje bo chociaz bylaby tolerancja parodniowa na spotkanie to i tak nie zawsze daloby sie to rozegrac a walkowerow to nie chce rozdawac :D chociaz kto wie, moze i na to sie zapisze, jeszcze pomysle ;p

@ginus - ten mistrz forum to swietny pomysl :D

@wczesniejsze posty Pawla - wszystkie z tych pokeroomow jak najbardziej pasuja! ale mam takie male pytanko: nie da sie czegos zorganizowac z ParadisePoker? bo inne fora maja tam naprawde zacne ligi (w jednej nawet gram) w ktorych paradise funduje takie nagrody dodatkowe jak konsole ps3. te ligi sie koncza to moze teraz czas na nas?
1. hustlerka ponad wszystko
2. globalne ocieplenie to naukowcy w mozgu maja
3. Relaxi.pl - anonse towarzyskie z Polski
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   Arianna 

• Postów 95

Napisano 12 listopad 2008 - 12:04

Pawel podąłes bardzo radykalny przykład ...-50% to sporo ....
Moim zdaniem nalezło by sie ograniczyć do max 20 % sumy .
Dla przykłądu jesli gramy BI 100E to zmniejszyc do 80 ...
Jesli Free jest o 70E to zmiana na 50 E ...To da nam te 240E dodatkowo dla top ..
Osobiscie wole wygarć mniej w turnieju ...turniej praktycznei kazdy moze wygrać ...
jesli ma sie dobry dzień i karta wchodzi to nie jest to jakis nadzwyczajny wyczyn ,
a zajac wysokie miejsce lidze to co innego ..Trzeba wykazać umiejetnosci przez 12 turków ,
grac startegicznie , rozsadnie ...itd ..Tylko jak na to patrzy room , czy wieksza promocja jest nagroda za top
czy gdy jest wiecej dodane do puli ...chyba to drugie jednak wiec pomysl raczej nierealny ...
Jesli chodzi o inne odmiany to preferuje tylko Omahe ...wszelkim innym udziwnieniom mówie stanowcze NIE :P
Jesli chodzi o cała lige na wpisowe to jestem na tak ale , tylko freezouty .
0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   clifton 

• Postów 287

Napisano 12 listopad 2008 - 13:18

popieram branie 10 z 12 do koncowej klasyfikacji, wydaje mi się, że nie tak trudno to zrobić, wystarczy odrzucić najgorszy wynik we freerollu + najgorszy z wpisowego (może z 2 freerolli?... ale nie 2 z wpisowych)
0

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   ginus 

• Postów 216

Napisano 12 listopad 2008 - 13:23

po prostu 2 najgorsze... i tak z wpioswego jest wiecej punktow bazowych wiec wieksze jest prawdopodobienstwo, ze wyeliminuje się wyniki z FR, ale nie można odbierać komuś punktow za to, że mu dobrze wszystkie FR poszły...
0

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   Aras85 

• Postów 845

Napisano 12 listopad 2008 - 15:54

Jak dla mnie najwazniejsza sprawa jest ilosc lig z freezoutami. Prosilbym o rozpiske, ktora liga jest z freezoutami a, ktora z rebuyimi i addonami. W tej edycji gralem w prawie kazdej lidze. Od nastepnej edycji bede gral wylacznie freezouty - powod? Zaobserwowalem, ze ludzie w ligach z np. unlimited rebuy wala all iny z czymkolwiek na rece na zasadzie a noz sie uda przeciez i tak moge sobie dokupic zetony. Sam tak robilem majac na rece A5; A9; 77. Przez taki system jest mega ciezko wygrac turki bo robi sie za duza ilosc zetonow i jest zbyt wiele do odrobienia. Przyklad? wczoraj na pokerium do przerwy bez rebuya mialem 22 k prowadzilem, po przerwie przenosi mnie na stol a tam gostki po 10 k ja na rece QQ koles 97 trafil straighta i juz mam 10 k kolejna reka ja A 10 w kolorze a typek sprawdza z 9 4 i wygrywa. Gdyby nie mieli rebuyow i addonow mieli by po maks 3 k po przerwie a ja dalej bym walczyl, a tak to dupa. A jakby to byl freezout mialbym min. Top 5.

No i najwazniejsze o co walcze od dlugiego czasu min. TOP 5 platne! Sporo osob popiera ten system kilka jest przeciwna, ale tak jak napisal kiedys nadrobi na plp dwa razy byl piaty mialby dzieki temu 14X2 28 juroszkow a tak nie mial nic.

No i oczywiscie nagrody rzeczowe tak jak na 24h. Roomy maja tyle tych gadzetow, ze czemu nie mieliby sie z nami nimi podzielic?!

Użytkownik Aras85 edytował ten post 12 listopad 2008 - 15:56

0

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   clifton 

• Postów 287

Napisano 12 listopad 2008 - 17:40

Wyświetl postUżytkownik ginus dnia śro, 12 lis 2008 - 12:23 napisał

po prostu 2 najgorsze... i tak z wpioswego jest wiecej punktow bazowych wiec wieksze jest prawdopodobienstwo, ze wyeliminuje się wyniki z FR, ale nie można odbierać komuś punktow za to, że mu dobrze wszystkie FR poszły...

ale wtedy nie byłoby ludzi na płatne turki, bo by grali 6fr+4bi

no chyba że obniży się wymogi min. liczby uczestników
0

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   PawelPL 

• Postów 7926

Napisano 12 listopad 2008 - 18:49

Witam

Widzę, że się coś ruszyło w temacie.

Wymienię kilka sprawa:

1. Minimum 20 graczy - to jest taki wymóg dla którego większość turniejów jest ustawiona na te min 20. Niestety menagerowie ligi robią dla przyciągnięcia graczy a nie dla samej ligi bo to nie było by sensu do tego nad sobą mają kierowników którzy nie chcą zatwierdzać mniejszych limitów graczy.

2. Min 5 graczy dla nagrody w turnieju wpisowym to dobry pomysł sam się obiłem 2 razy o 4 miejsce i jestem za tylko w trakcie ligi ciężko to zmienić ponieważ za dużo procedur musi być uruchomionych.

3. 10 z 12 to według mnie troche za dużo ale 11 z 12 dało by rade bardziej było by sprawiedliwe. Ponieważ jak już kiedyś pisałem to taki mniejszy gracz liczy punkty z każdego turnieju i zawsze te 2 turki mogą mu sporo pomóc.

Jak ustalimy jakiś system da się zmienić panel w pokazywaniu punktów - najgorszy wynik.

Jak zmienimy cały układ ligi na ciekawszy to może to być i 10 z 12 ale to zależy od tego jak ustalimy.

4. Generalka i turnieje.

a) W generalce monetę dostaje tylko top 5 a 6-10 może nawet 12 dostają tickety na turnieje.

B) W turniejach wpisowych zmniejszamy pule z 100 na 70 a te 30 wkładamy na finał.

najlepsze było dziś jak jeden z menagerów który miał robić ligę u nas mówi tak nie wie czy jest pewien bo jak będziemy stosowali się do tego adicegli to liga nie ma sensu bo to będzie liga adiceglowa kręcąca się wokoło jednego gracza a to nie o to chodzi

TO na razie tyle
0

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   bigking888 

• Grupa: Użytkownik
  • Postów 63

Napisano 12 listopad 2008 - 19:21

jezeli zmniejszy sie pule turniejach z wpisowym w połowie ligi nie wiem czy sie nazbiera 20 osób ponieważ niektórzy grają ze względu na to: dobry turniej z wpisowym do zagrania nie zaleznie od pozycji w lidze(atrakcyjna pula malo osóB).chyba ze sie zmniejszy ilość minimum do 10 osób(ze względu ze będzie grała top 10).Ale to tylko moje zdanie.
0

#17 Użytkownik nie jest zalogowany   pablo111 

• Postów 27

Napisano 12 listopad 2008 - 19:24

Witam

Tez jestem za tym aby wprowadzic odliczenie dwóch najgorszych wystepow w ligach czy to bedzie buy-in czy free to nie wazne przeciez w regulaminie jest okreslona ilosc turniejow buy w ilu trzeba wystąpic aby kwalifikowac się do nagrod z TOP 10 wiec jesli ktos nie bedzie mogl zagrac w dwoch platnych turkach a bedzie mial wystarczajaca ich ilosc to juz jego sprawa.
Co do turniejow Re-buy to chyba nie trzeba od razu z nich rezygnowac, to prawda ze all in zagrywamy co chwile (szczegolnie na pokerium) ale przeciez mozna wprowadzic ograniczenie do 1,lub 2 dokupien i jednego addona.
Kolejny temat jaki sie tu przewija to zmniejszenie puli w turniejach ,a zwiekszenie nagrod dla top 10. Moim zdaniem jest ok. Wiadomo im wiecej tym lepiej, ale nie kazdy moze przez 12 tygodni siadac do gry i walczyc o pierwsze miejsce (szczegolnie jak sie pracuje na 3 zmiany) wiec dajmy takim graczom(np: mi ;) ) ugrac troche kaski w pojedynczych turniejach, a Top 10 skoro konczy lige tak wysoko to znaczy ze swoje tez juz zarobilo w ciagu trwania ligi ;)
I oczywiscie zgadzam sie z Arasem TOP 5 platne lepiej miec 14E za 5 miejsce niz miec 0 za to sama pozycje.
Pozdrawiam
0

#18 Użytkownik nie jest zalogowany   Aras85 

• Postów 845

Napisano 12 listopad 2008 - 19:56

Wyświetl postUżytkownik PawelPL dnia śro, 12 lis 2008 - 19:49 napisał

oj Pawel rozpedziles sie:

4. Generalka i turnieje.

a) W generalce monetę dostaje tylko top 5 a 6-10 może nawet 12 dostają tickety na turnieje.

B) W turniejach wpisowych zmniejszamy pule z 100 na 70 a te 30 wkładamy na finał.

Skoro pula generalna sie zwieksza to czemu w generalce TOP 5 ma byc tylko platne a nie TOP 10 ?

Mi troche to nie pasuje jak reszta?

P.S A co z nagrodami rzeczowymi?

Użytkownik Aras85 edytował ten post 12 listopad 2008 - 19:57

0

#19 Użytkownik nie jest zalogowany   clifton 

• Postów 287

Napisano 12 listopad 2008 - 20:09

1. może zostawić nagrody takie jak są, tylko dodać wartościowe gadżety (patrz top1 w 24h)

2. do klasyfikacji brać 11 z 12 (nie chodzi mi tu o słaby występ, ale o brak występu - brak neta, choroba, wyjazd)

3. mistrz forum - czyli trzeba będzie grać wszystkie ligi?? może najleszy wynik z danej sieci pokerowej?

4. minimalna liczba graczy - w sieci ipoker jest to 10 a i tak gra zwykle ponad 20 w płatnych a dla porównania w bossmedii minimum to 25 i mimo porównywalnej ilości chętnych już drugi tydzień nie graliśmy
0

#20 Użytkownik nie jest zalogowany   PawelPL 

• Postów 7926

Napisano 12 listopad 2008 - 20:16

Aras dlatego tak poszedłem w tym kierunku ponieważ jak widzisz poniżej przykładowy TOP 10 z obecnych lig.

Jeżeli w obecnym kształcie dołożymy do pierwszego miejsca na przykład 50E to nie wiele to zmieni i dlatego myślę, żeby tu podkręcić na maxa dla TOP5, a 6-10 ewentualnie 6-12 tickety do turniejów.

1 miejsce 100€
2 miejsce 80€
3 miejsce 60€
4 miejsce 50€
5 miejsce 50€
6 miejsce 40€
7 miejsce 40€
8 miejsce 40€
9 miejsce 20€
10 miejsce 20€

Zapomniałem wcześniej napisać o rebuy i add. Według mnie po 1 mogło by być zwiększy to pule i nie zaszkodzi
0

Udostępnij ten temat:

• 8 stron +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostatnia »