Strategia do turniejów freezout
Napisano 10 marzec 2008 - 00:51
chciałbym podzielić ją na 3 poziomy: wczesny , środkowy i końcowy .
POZIOM WCZESNY
Aby przybliżyć wam troche wczesny poziom można go porównać do filmów :bravehart albo ostatni samuraj .Pewnie zadajecie sobie pytanie co mają te filmy do turniejów w pokera ... a mają jedną podobną ceche ...ci co są z przodu (chipliderzy)zazwyczaj wykańczają wielu swoich przeciwników (powiekszają żetony) ale RYZYKUJĄ i najcześciej szybko giną ,a ci co są podkońcem wojsk zazwyczaj docieraja dalej .
Często zauważam na początku że pewien gracz ma nagle po 3 rozdaniach 8x tyle żetonów co ja ,i wtedy sobie myśle no zaje*** ale dziwnym trafem po 30 rozdaniach już przegrał wszystkie żetony ,bo zazwyczaj ci co prowadzą w turnieju to poprostu fartowne fishe które z 10 i q potrafią iść all in i liczą na farta .
- Więc radze tobie poprostu przez pierwszą godzine ,półtora grać tylko z monsterami typu qq kk aa za 1/3 twojego dobytku żetonów albo nawet all-in
- A jak już chcesz wejść do rozdania z innymi kartami to z dobrej pozycji tzw.(premium cards czyli z pozycji dealera albo z bb ,sb)
JEDNYM SŁOWEM TEN POZIOM POWINIEN NAZYWAĆ SIĘ PRZETRWANIE .BO PRZEZ PIERWSZA GODZINE WSZYSTKIE FISHE SIĘ WYBIJA.WIEC BEZ SZALENSTW.
POZIOM ŚRODKOWY
(Gdy Blindy wynoszą już około 15-20 % żetonów których dostałeś na początku turenieju z 1000 (150 -200 to chyba każdy sobie przeliczył ale chciałem błysnąc matematyka jak 2 zł w pralce )
- Więc ok , fishe się wytępiły zostali normalni gracze (mały odsetek zostanie)Wiec pora zagrać troche luźniej ale jeżeli masz pokażny stack to bez szaleństw a jeżeli nie to :
-Graj z dobrymi kartami zawsze agresywnie (masz image osoby co wchodzi tylko z monsterami pod warunkiem że grasz długo na danym stoliku )
- Jeżeli blindy są jeszcze niskie to nieblefuj ,
- Jeźeli blindy są wysokie to blefuj tylko z dobrej pozycji ( końcowej ) i Gdy masz chociaż średni stack
- albo gdy widzisz że gracze są tight tą zmień taktyke na bardziej loose kradnąc blindy ale z głową, nie co chwile i nie z gównami typu 10 ,2 bo inni gracze też dostają dobre karty i żeby się nie wszadzić na mine ,więc raisuj 3x bb z :
conectorami w kolorze (j,q )
A,x suited (as z gównem w kolorze )
figury
i niskie pary
a wysokie pary ( QQ KK AA) 6x bb
POZIOM KOŃCOWY
Gdy zaczynają się wypłaty ,uważaj !!! powinieneś zacząć grać bardziej tight . wiedz że w tym momencie prawie wszyscy zaczynają nagle grać bardzo agresywnie bo każdy chce dojść do finałowego stolika
-Gdy w tym etapie będziesz miał mało żetonów i będziesz grał tight to bądź pewny że blindy cię zjedzą (paradoks do zdanie powyżej ,musisz mniej wiecej ocenić przeciwników kto gra tight a kto loose ).
-Więc graj pozycjonalnie (końcowa pozycja dobra na blef ale z głową i kradnij blindy)
-Jeżeli masz mało blindów to masz dużą szanse że ktoś cię sprawdzi ze średnimi kartami bo pomyśli że to blef i po drugie stać go bedzie ,a zawsze jeden zawodnik mniej )
A więc powodzenia i mam nadzieje że komus się te rady przydadzą .
Post opierał się na zestawie artykułów roy roundera turnaments tactics
Napisano 24 lipiec 2008 - 16:55
Napisano 28 lipiec 2008 - 23:19
Czasem występujesz w roli cheap lidera i będziesz grał inaczej, a czasem z najmniejszym stackiem będziesz musiał kraść blindy i grać "na utrzymanie".
Poradnik oczywiście przydatny, wiele z tych punktów powinno się wcielać w życie, ale tak jak powtarzam, moim zdaniem to przebieg turnieju wskazuje nam taktykę jaką powinniśmy grać w danym tuirnieju.
Napisano 16 sierpień 2008 - 09:35
raczej w grze za wpisowe powyzej 20-30$ tak sie raczej nie gra:)
pozdrawiam
Napisano 19 sierpień 2008 - 20:46
Istnieje rowniez taktyka budowania stacka przez pierwsze lvl'e malymi pulami nie wdajac sie w zadne wojny (oprocz monsterow) zwiekszajac agresje z kazdym lvl'em i pod koniec juz mega agresywnie oczywiscie jesli chcemy wygrac jakis pieniadz a nie zwrot wpisowego i na lizaka (chyba kazdy po to gra w pokera zeby zarobic konkretne pieniadze a nie siedziec
Polecam www.thepokerbay.com gdzie znajdziemy tysiace darmowych filmow z duzych eventow live i on-line oczywiscie za darmo. Potem mozna kupowac abonament w cardrunners lub stoxpoker itd... jednak dla graczy ktorzy graja turnieje z wpisowym <20$ platne serwisy niewiele dadza...
to moja calkiem subiektywna opinia czesc ludzi moze sie nie zgadzac.
Napisano 21 sierpień 2008 - 12:01
Użytkownik sasboss dnia wto, 19 sie 2008 - 23:46 napisał
ta taktyka nosi nazwe smallball i na youtube jest filmik 3x10min jak daniel Negreanu tlumaczy podsatwy tej strategi. Szukalem w necie infa jakiegos wiekszego o tym, ale slabo to wyglada.
Napisano 21 sierpień 2008 - 21:24
Użytkownik mateoAE dnia czw, 21 sie 2008 - 15:01 napisał
tak dokladnie to smallball nie podalem nazwy bo myslalem ze malo kto zakuma na forum. taktyka dobrze opisana w jednej z ksiazek Daniela (caly rozdzial poswiecil temu zagadnieniu) mozecie mnie zabic ale tytulu nie pamietam... ktos w blogach konkurencyjnego serwisu wspomnial o tym po przeczytaniu....
Napisano 22 sierpień 2008 - 00:02
Do wielkich turniejowców to ja nie należe ale dla początkującego gracza mogę coś poradzić.
1. jaki masz cel w tym turnieju - nie mów sobie że chcesz wygrać turniej od razu bo jak tak się nastawisz to 2-3 wtopy i siądziesz załamany.
2. Cele w turniejach należy stopniować z turnieju na turniej.
3. Trzeba grać jednym stylem do końca. - ponieważ sam tam mam nie raz idzie dobrze od początku a potem jak już jest sytuacja do rozgrywania o miejsca płatne robi się w człowieku taka blokada i obije się o te miejsca płatne i nic nie ma z tego tylko kupę złości.
Napisano 22 sierpień 2008 - 09:35
Użytkownik sasboss dnia pią, 22 sie 2008 - 00:24 napisał
masz moze ebooka?? bo ja chetnie bym sie tym zainteresowal.
Napisano 03 wrzesień 2008 - 23:12
Użytkownik mateoAE dnia pią, 22 sie 2008 - 12:35 napisał
nie mam. nie znam nawet tytulu ale powiem Ci jedno ktos pracowal nad tym zeby napisac nie po to zeby go okradano z tego... Jak bedziesz bardzo zainteresowany ta ksiazka to poszukam tytulu u zrodel... Ale to sie nie sprawdza w turniejach z wpisowym ponizej 10-20$ bo w turach za 5$ i tak wszyscy daza do all inow wiec small ball sie nie przyda. Poza tym to nie jest dla slabych graczy... Trzeba umiec liczyc glowie pot odds zeby sie oplacalo tak grac... Jesli bedziesz
co do ceny to takie ksiazki kosztuja w granicach 30$ wiec to jedno wpisowe do turka za 30$ moim zdaniem sprawiedliwe biedniejszym i tak sie nie przyda... Mozna wyrobic bonusie czy cos...
Napisano 03 wrzesień 2008 - 23:14
Użytkownik sasboss edytował ten post 03 wrzesień 2008 - 23:19
Napisano 05 wrzesień 2008 - 13:41
Napisano 07 wrzesień 2008 - 23:09
http://rapidshare.de/files/38336133/Poker_....part1.rar.html
Part 2
http://rapidshare.de/files/38337675/Poker_....part2.rar.html
Part 3
http://rapidshare.de/files/38338010/Poker_....part3.rar.html
tu sa jakies ksiazki pokerowe ale scigałem jeszcze
Udostępnij ten temat: