Pokerzysci.com: Co robicie przed flopem jak macie AA na ręce - Pokerzysci.com

Skocz do zawartości

Co robicie przed flopem jak macie AA na ręce

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   sebastian_ch 

• Grupa: VIP
  • Postów 57

Napisano 26 grudzień 2007 - 20:43

za długo nie gram w holdema (około rok), ale moje doświadczenia doprowadziły mnie do jednaj decyzji w takiej sytuacji (robię tak w 99%) - ALL IN
Jasne, że troszkę żal jak nikt nie wejdzie, ale jeszcze gorszy żal (a raczej ku.....ca) jak wpóścimy kogoś z 10 i 9, i przegramy z parą asów.
Wiadomo, że para asów nie gwarantuje wygranej, ale mniej mnie wkurza jak przegram z parą asów dając all ina, niż po wpuszczeniu kogoś, przez własną głupotę.
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   nowy23 

• Postów 223

Napisano 26 grudzień 2007 - 21:20

Raise powyżej standardowego (gdzieś 5 x bb) + wprawdzie wtedy kazdy wie ze masz mocna pare na lapie, ale przynajmniej cos wyciagniesz albo przed flopem albo po.

Jak dajesz all przed flopem to sam narazasz sie na wejscie innych z 109 i innymi szmatami, a ze nie zobacza oni flopa wiec nie sfolduja jak nic nie trafia i rozdanie przegrywasz.

Moim zdaniem najwieksza glupota jest wlasnie granie all przed flopem z AA na lapie w przypadku braku oczywiscie wczesniejszych raisow przed flopem ze strony innych (aczkolwiek nawet jak jest raise przed toba to i tak proponuje ostry reraise do 6-7 bb, a w przypadku malych blindow do 10-12 bb)
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Mechu 

• Postów 81

Napisano 26 grudzień 2007 - 22:23

ja znam raisowanie ( 4xBB +1 za kazdego limpera) heh nie wiem skad wziales to 5 xBB
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   tezapl 

• Postów 71

Napisano 26 grudzień 2007 - 23:00

to wszystko zalezy od poloenia, stawek, ilosci graczy, ilosci kasy w puli, typu graczy
ale ogolnie to all in :D
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   sebastian_ch 

• Postów 57

Napisano 27 grudzień 2007 - 09:38

nowy23, drugiego akapitu Tojej wypowiedzi nie rozumiem zupełnie. Znaczy się, według Ciebie gości prędzej wejdzeie z 9 i 10 na all ina niż na 5x bet ? To chyba mamy inne doświadczenia. Przyznam, że ja sam czasami wchodzę z 10 i 9 lub J 10 na 4 x bet (np jak są w jednym kolorze), ale na all ina bym na pewno nie wszedł, no chyba że to byłby freeroll lub jakiś marny turniej za dolara.
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   nowy23 

• Postów 223

Napisano 27 grudzień 2007 - 15:18

sebastian_ch napisał:

nowy23, drugiego akapitu Tojej wypowiedzi nie rozumiem zupełnie. Znaczy się, według Ciebie gości prędzej wejdzeie z 9 i 10 na all ina niż na 5x bet ? To chyba mamy inne doświadczenia. Przyznam, że ja sam czasami wchodzę z 10 i 9 lub J 10 na 4 x bet (np jak są w jednym kolorze), ale na all ina bym na pewno nie wszedł, no chyba że to byłby freeroll lub jakiś marny turniej za dolara.

Chyba jednak nie rozumiesz mojej wypowiedzi.

Jeżeli wejdzie od razu all z 109 to moze trafić i rzeczywiście cię ograć więc nie masz sznas nic zrobić, zdany jesteś tylko na szczęście (więc all preflop to z mojej strony głupie zagranie).

Natomiast jesli wejdzie i nie trafi flopa kompletnie to przecież zrzuci tą rękę (niekoniecznie we freerollu bo tam są trochę inne zasady niż w płatnych) więc jest to lepsze rozwiązanie - rise przed flopem niż all. (a uwierz mi w turkach z wpisowym powyżej 10 nikt ci nie sprawdzi podbicia 5x bb z 109)

do mechu:
każdy ma inny sposob podbijania AA niekoniecznie zgodny z książkową teorią - ja daję 5x bb bez żadnych limperów + 1 bb za kazdego limpera.
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   Mechu 

• Postów 81

Napisano 27 grudzień 2007 - 16:19

Nowy z tym 10 9 ....i wpisowe powyzej 10 ... zdziwilbys ale w turkach z BI 50 euro klienci wchodza z J6 s :) albo innymi smieciami ...

Ogolnie ja gram cash game i tylko SH ...tutaj gram szeroki zakres rak i tylko z pozycji bo nie wiem czy wiesz ale lepiej raisowac 6 8 s z buttona niz scallowac raise KJ s z BB

A wracajac do AA ...trzeba czasem umiec je zrzucic
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   nowy23 

• Postów 223

Napisano 27 grudzień 2007 - 16:30

Mechu napisał:

Nowy z tym 10 9 ....i wpisowe powyzej 10 ... zdziwilbys ale w turkach z BI 50 euro klienci wchodza z J6 s :) albo innymi smieciami ...

Ogolnie ja gram cash game i tylko SH ...tutaj gram szeroki zakres rak i tylko z pozycji bo nie wiem czy wiesz ale lepiej raisowac 6 8 s z buttona niz scallowac raise KJ s z BB

Nie rozmawiaj ze mną jak z prezedszkolakiem jakimś. Nie mieszaj cash games i turniejów bo to zupełnie inna bajka. Też gram w większości cash games i jeśli tylko mam pozycję to oczywiście czesto raisuje ze słabszymi rękami i to jest oczywiscie normalne zagranie dla kązdego.
W turniejach niestety pozycja już ma znacznie mniejsze znaczenie (mówię tu o turkach z małych buy in i freerollach).

A co do tych turków to ja gram tylko freezouty czesto 10$ i powyżej (broń boże rebuy) i takich zagrań all preflop z 109 jeszcze nie widziałam chyba że ktoś jest na tilcie albo ma maly stack - ale to też jest naturalne.
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   Mechu 

• Postów 81

Napisano 27 grudzień 2007 - 17:42

nowy23 napisał:

Mechu napisał:

Nie rozmawiaj ze mną jak z prezedszkolakiem jakimś. Nie mieszaj cash games i turniejów bo to zupełnie inna bajka. Też gram w większości cash games i jeśli tylko mam pozycję to oczywiście czesto raisuje ze słabszymi rękami i to jest oczywiscie normalne zagranie dla kązdego.
W turniejach niestety pozycja już ma znacznie mniejsze znaczenie (mówię tu o turkach z małych buy in i freerollach).

A co do tych turków to ja gram tylko freezouty czesto 10$ i powyżej (broń boże rebuy) i takich zagrań all preflop z 109 jeszcze nie widziałam chyba że ktoś jest na tilcie albo ma maly stack - ale to też jest naturalne.

Napisalem to normalnie :) ale jesli Cie urazilem to sorry ... ja gram maksymalnie turnieje za 20 E i lubie turnieje +R ... ale to juz inna bajka niz FO.

Pozdrawiam
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   nowy23 

• Postów 223

Napisano 27 grudzień 2007 - 17:52

Mechu napisał:

Napisalem to normalnie :) ale jesli Cie urazilem to sorry ... ja gram maksymalnie turnieje za 20 E i lubie turnieje +R ... ale to juz inna bajka niz FO.

Pozdrawiam

Nie uraziłeś mnie. Tylko użyłeś zwrotu "bo nie wiem czy wiesz" Owszem wiem :wink:
Pozdro i do zobaczyszka przy stolach. Mam nadzieje, że już dzisiaj na Everescie.
0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   PawelPL 

• Grupa: Administrator
  • Postów 7926
  • Interests:Poker,GPW
  • Gadu-Gadu: 6665368

Napisano 27 grudzień 2007 - 22:35

sebastian_ch napisał:

za długo nie gram w holdema (około rok), ale moje doświadczenia doprowadziły mnie do jednaj decyzji w takiej sytuacji (robię tak w 99%) - ALL IN
Jasne, że troszkę żal jak nikt nie wejdzie, ale jeszcze gorszy żal (a raczej ku.....ca) jak wpóścimy kogoś z 10 i 9, i przegramy z parą asów.
Wiadomo, że para asów nie gwarantuje wygranej, ale mniej mnie wkurza jak przegram z parą asów dając all ina, niż po wpuszczeniu kogoś, przez własną głupotę.

Dlaczego od razu zakładasz, że AA to taka wygrana karta? To taka sama para jak 22 czy 99

Pewnie dlatego, że to największa karta w tali. Z twojego założenia wychodzi, że cześciej na flop przychodzą wyższe karty typu A,K,Q niż 2,3,4 itp

Ja z reguły to wchodzę zawsze pary chyba, że jest taki dzień gdzie przegrywam wszystkie pary z reki to potem odpuszczam sobie i powiem wam, że coś jest w tym. Tak samo jak w dobraniu odpowiedniego miejsca przy stole gdzie większy % szany jest na dostanie lepszych kart jak na razie sprawdza się to na Bossie.

Strategia 30 + dobre miejsce + bossmedia = sukces

pozdrawiam
0

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   Mechu 

• Postów 81

Napisano 27 grudzień 2007 - 23:28

PawelPL napisał:

sebastian_ch napisał:

Dlaczego od razu zakładasz, że AA to taka wygrana karta? To taka sama para jak 22 czy 99

Pewnie dlatego, że to największa karta w tali. Z twojego założenia wychodzi, że cześciej na flop przychodzą wyższe karty typu A,K,Q niż 2,3,4 itp

Ja z reguły to wchodzę zawsze pary chyba, że jest taki dzień gdzie przegrywam wszystkie pary z reki to potem odpuszczam sobie i powiem wam, że coś jest w tym. Tak samo jak w dobraniu odpowiedniego miejsca przy stole gdzie większy % szany jest na dostanie lepszych kart jak na razie sprawdza się to na Bossie.

Strategia 30 + dobre miejsce + bossmedia = sukces

pozdrawiam

Pawel wg. Ciebie miejsce przy stole sie liczy ? ja rozumiem ze miejsce pomiedzy takim a takim graczem ....albo zeby siedziec za big stackiem ....ale nie zauwazylem jeszcze zeby sposrod 5 albo 10 miejsc ktores bylo lepsze :) ...heh
0

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   sebastian_ch 

• Postów 57

Napisano 28 grudzień 2007 - 17:08

Witam,

Odp. dla PawelPL:
- właśnie dla tego daję all ina, gdyż nie uważam, że para AA to "taka wygrana karta", gdybym tak uważał to dałbym 2-3 x bet żeby wpóścić jak najwięcej osób, bo w pokerze przecież nie chodzi o to żeby wygrać, ale o to żeby wygrać jak najwięcej kasy.
- ja też z reguły (w 80%) wchdzę z każdą parą nawet, jak ktoś da all ina, ponieważ uważam że para 22 jest lepsza niż AK
- również właśnie dla tego, że większosć ludzi wchodzi all inem z każdą parą, warto dać all ina na parę AA, gdyż mając AA łatwiej jest wygrać z jakąkolwiek parą niż np. z 10 i 9.

Pytanie do nowy23 (i nie tylko)
- załużmy że jest następująca sytuacja: gramy z gościem na stawkach 0.10/0.25 $. Mamy parę AA i przed flopem robimy bet do 1.25, gościu wchodzi i wyświetla się: 8, 9, 10. Dajemy bet 2.50 (za całą pulę) a gościu na to all in (za 20 $). No i powiedzcie mi co wtedy byście zrobili ?
0

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   Morus 

• Grupa: Użytkownik
  • Postów 6

Napisano 28 grudzień 2007 - 20:13

no bardzo zes ciekawy przykład podał ;] mozna by to rozpatrywac na tysiąc spospbow ale piew trzeba by zaobserwowac stol i zobaczyc jak ten kolo gra...
0

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   Mechu 

• Postów 81

Napisano 29 grudzień 2007 - 01:09

sebastian_ch napisał:

Witam,

- załużmy że jest następująca sytuacja: gramy z gościem na stawkach 0.10/0.25 $. Mamy parę AA i przed flopem robimy bet do 1.25, gościu wchodzi i wyświetla się: 8, 9, 10. Dajemy bet 2.50 (za całą pulę) a gościu na to all in (za 20 $). No i powiedzcie mi co wtedy byście zrobili ?

Normalnie wchodze w rozdanie widze flop on daje all in .....i wttedy mysle ...a jest sporo czynnikow .... co to za gracz ... jesli wiem jak gra decyzja jest prosta ... jesli nie wiem jak gra decyzja jest trudna ....ale przy takim flopie umiem zrzucic AA i prawdopodobnie bym to zrobil. Dobrego gracza poznasz po tym ze przy flopie 2 5 10 umie zrzucic AA.
A jak dasz all in z AA przed flopem to ile wygrasz 0.35 centow ? Jesli ktos sie boi albo nie umie grac z AA ( boi sie ze straci BI ) niech nie gra w pokera .

I jeszcze jedno jesli wchodzisz all in prawie z kazda para ...to wpadaj do mnie na stoliki ....
I jesli uwazasz ze wiekszosc ludzi wchodzi all in z kazda para to chyba jestes w bledzie....

ale moze ja sie myle zrobmy sonde na forum

Pozdrawiam
0

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   Morus 

• Grupa: Użytkownik
  • Postów 6

Napisano 29 grudzień 2007 - 09:45

Masz racje zalezy tez od stawek watpie zeby kots dał all ina z przed flopa z 22 500$
0

#17 Użytkownik nie jest zalogowany   nowy23 

• Postów 223

Napisano 29 grudzień 2007 - 11:56

Mechu napisał:

sebastian_ch napisał:

Witam,

Normalnie wchodze w rozdanie widze flop on daje all in .....i wttedy mysle ...a jest sporo czynnikow .... co to za gracz ... jesli wiem jak gra decyzja jest prosta ... jesli nie wiem jak gra decyzja jest trudna ....ale przy takim flopie umiem zrzucic AA i prawdopodobnie bym to zrobil. Dobrego gracza poznasz po tym ze przy flopie 2 5 10 umie zrzucic AA.
A jak dasz all in z AA przed flopem to ile wygrasz 0.35 centow ? Jesli ktos sie boi albo nie umie grac z AA ( boi sie ze straci BI ) niech nie gra w pokera .

I jeszcze jedno jesli wchodzisz all in prawie z kazda para ...to wpadaj do mnie na stoliki ....
I jesli uwazasz ze wiekszosc ludzi wchodzi all in z kazda para to chyba jestes w bledzie....

Pozdrawiam

Odpowieadam w zasadzie na oba posty:

1) na takich małych stawkach jest niestety trochę inaczej - ludzie sprawdzają czasem z byle czym więc o takich stawakach nie mówiłem (ja gram na NL200, NL400 - tam naprawdę nikt nie sprawdza podbić z byle gownem). Ale z tym foplem 8,9,10 - ja bym osobiście sprawdził ten all (z tymże dla kogoś kto wszedł na stół tylko z jednym buy in i nie trzyma się zasady bankrolla - nie mając na ponowne wkupienie się do gry może być problem sprawdzić ten all - ja trzymając się powyższych zasad sprawdziłbym na 100%)
2) to mnie teraz najbardziej rozbawiło - flop 2,5,10 - KTORY GRACZ ZRZUCI CI AA NA TAKIM FLOPIE - zaden dobry gracz nie zrzuci AA gdyż jest to bezpieczny flop (chyba że wszystko w jednym kolorze - ktorego nie masz). Oczywiście mam nadzieję że tylko chodziło ci o sens że czasem trzeba zrzucić AA inaczej ośmieszyłeś się.
0

#18 Użytkownik nie jest zalogowany   Mechu 

• Postów 81

Napisano 29 grudzień 2007 - 12:39

Nowy ... hmm chodzilo mi o to ze przypuscmy jest to NL 600 znasz gracza ...masz na niego staty itp itd ... i przy tym flopie on daje all in ... jestes w stanie zrzucic AA wiedzac a prawiec bedac pewnym ze ma tego seta

jesli sie osmieszylem to sie osmieszylem kazdy moze zyc w bledzie trudno
0

#19 Użytkownik nie jest zalogowany   nowy23 

• Postów 223

Napisano 29 grudzień 2007 - 12:59

Mechu napisał:

Nowy ... hmm chodzilo mi o to ze przypuscmy jest to NL 600 znasz gracza ...masz na niego staty itp itd ... i przy tym flopie on daje all in ... jestes w stanie zrzucic AA wiedzac a prawiec bedac pewnym ze ma tego seta

jesli sie osmieszylem to sie osmieszylem kazdy moze zyc w bledzie trudno

Uwierz mi przy takim flopie mało ci pomogą staty. (uzywam PT i czesto ratował mi skórę ale nie przy takich flopach)

To dziala w drugą stronę też - oni też mają na ciebie staty i wiedzą jak miksować grę trafiając seta na flopie żeby jak najwięcej z ciebie wyciagnąć. (jesli naprawdę nie masz jakiegoś większego przeczucia to nie uciekniesz z tego flopa)

Chociąz standardem jest na tych stawkach po moim raise 3-4x bb z pozycją, że każdy posiadający przyzwoitą parę od 9,10 w góre zrobi reraise - wtedy oczywiście wiem że ma parę, ale pozostaje pytanie jaka? i zaczynają się schody. Co z tego że mam statystyki na niego jak sposób grania wysokich par zawsze jest taki sam (statystyki niewiele pomogą niestety)

Ja dam kontynuacyjny (NL400) - gdzieś koło 80-100 juz bedzie więc w puli ok 250-300$ więc przy pełnym buy in 400$ nawet gdybym chciał nie mogę już tego zrzucić bo niestety za dużo w puli jest - oczywiście i tak bym tego nie zrzucił.
0

#20 Użytkownik nie jest zalogowany   adicegla 

• Postów 588

Napisano 29 grudzień 2007 - 13:02

Mechu napisał:

sebastian_ch napisał:

Witam,

Pozdrawiam

Mechu, w odpowiedzi na twoją sondę:

tylko "dzikusy" wchodzą z każdą parą all-in
(to oczywiście tylko moje subiektywne zdanie)
[ja tak nie robię]

Pozdro
0

Udostępnij ten temat:

• 3 stron +
  • 1
  • 2
  • 3